0747.263.728 / 074RAMEPAT
0

Cosul dvs. este gol

Incepe cumparaturile
  • LivrareGratuit!
  • Subtotal0 lei
  • Total0 lei

Livrare gratuita pentru comenzi de peste 500 lei!

Tipuri de somn: REM si non-REM. Care este diferenta si cum poti profita de ambele?

Tipuri de somn: REM si non-REM. Care este diferenta si cum poti profita de ambele?

Parcurgerea unui articol explicativ despre tipurile de somn, REM si non-REM, poate fi un pas important in intelegerea importantei odihnei de calitate. Somnul este esential pentru sanatatea si bunastarea noastra generala, iar, in acest articol, vom explora diferentele dintre cele doua tipuri de somn si modul in care ambele pot contribui la odihna ta. Asadar, sa incepem cu o privire de ansamblu asupra subiectului.

Ciclurile de somn

Pentru a intelege diferenta dintre somnul REM si non-REM, trebuie sa incepem cu ciclurile de somn. Ciclurile de somn reprezinta tranzitiile naturale ale creierului si corpului tau, pe parcursul noptii. Aceste cicluri se repeta de mai multe ori in timpul somnului, iar fiecare ciclu are o durata de aproximativ 90-120 de minute. Fiecare ciclu este alcatuit din doua stadii majore: somnul REM si somnul non-REM.

Somnul REM (Rapid Eye Movement)

Somnul REM este una dintre cele doua faze majore ale ciclului de somn. In timpul somnului REM, creierul este extrem de activ, iar ochii efectueaza miscari rapide de colo-colo, de unde si denumirea de „Rapid Eye Movement”. Aceasta faza este asociata cu visarea intensa si ocupa in jurul a 20-25% din timpul total de somn al unei persoane adulte.

Durata si caracteristicile somnului REM

Durata fiecarei perioade de somn REM creste pe masura ce dormim, de la cateva minute in prima parte a noptii la aproximativ o ora in ultima parte a acesteia. In timpul somnului REM, muschii devin paralizati temporar, ceea ce previne realizarea in realitate a miscarilor pe care le facem in vis. Aceasta faza este esentiala pentru procesele de invatare si memorie si joaca un rol crucial in consolidarea amintirilor.

Somnul non-REM

Somnul non-REM reprezinta cealalta faza majora a ciclului de somn. Acesta se imparte in trei stadii diferite, cunoscute sub numele de N1, N2 si N3. Aceste stadii sunt caracterizate prin profunzimea somnului, cu N1 fiind cel mai usor si N3 cel mai profund.

Somnul profund si somnul usor

Stadiul N3, numit si somnul profund, este momentul in care corpul se recupereaza cel mai bine. In aceasta faza, ritmul cardiac si respiratia sunt cele mai lente, iar tesuturile se repara si se intaresc. Pe de alta parte, stadiul N2 este asociat cu somnul usor si cu procesele de consolidare a memoriei.

tipuri de somn

Importanta somnului REM si non-REM

Ambele tipuri de somn, REM si non-REM, sunt esentiale pentru sanatatea si bunastarea noastra. Somnul REM contribuie la procesele cognitive, precum invatarea si memorarea, in timp ce somnul non-REM este responsabil de refacerea fizica a corpului. O odihna de calitate trebuie sa includa ambele tipuri de somn, pentru a te simti odihnit si revitalizat.

Cum sa obtii o odihna de calitate?

Pentru a profita la maximum de ambele tipuri de somn, este important sa ai un mediu de somn adecvat. Un pat de calitate, o saltea confortabila si o somiera rezistenta sunt elemente esentiale pentru asigurarea unei odihne de calitate.

Importanta unui pat de calitate

Un pat bun ofera suportul necesar pentru coloana vertebrala si muschi, ajutand la evitarea durerilor de spate si de gat. Alegerea unui pat potrivit pentru tine este cruciala pentru un somn odihnitor.

Alegerea unei saltele si a unei somiere confortabile

Salteaua si somiera contribuie, de asemenea, la calitatea somnului. O saltea confortabila, care se potriveste preferintelor tale, poate face o mare diferenta in felul in care te odihnesti.

In concluzie, somnul este un aspect fundamental al sanatatii noastre, iar intelegerea diferentelor dintre somnul REM si non-REM poate ajuta la imbunatatirea calitatii odihnei noastre. Asigurandu-ne ca experimentam ambele tipuri de somn si ca avem un mediu de somn adecvat, putem beneficia la maximum de procesele de recuperare si de consolidare a memoriei. Asadar, nu subestimati importanta unui somn de calitate pentru starea voastra de bine!

  • 0
  • 177

Lasa-ne o parere