0747.263.728 / 074RAMEPAT
0

Cosul dvs. este gol

Incepe cumparaturile
  • LivrareGratuit!
  • Subtotal0 lei
  • Total0 lei

Livrare gratuita pentru comenzi de peste 500 lei!

Care sunt secretele unui somn odihnitor? Evitati starile de insomnie urmand aceste sfaturi

Care sunt secretele unui somn odihnitor? Evitati starile de insomnie urmand aceste sfaturi

Dupa o noapte petrecuta rasucindu-va in pat, va treziti ca doi dintre cei sapte pitici: somnorosi… si morocanosi. Noptile nelinistite si diminetile obosite pot deveni mai frecvente pe masura ce imbatranim si ne schimbam tiparele de somn. 

Pe masura ce inaintam in varsta tinde sa se inregistreze o scadere a numarului de ore dormite. Exista, de asemenea, unele schimbari in modul in care organismul regleaza ritmurile circadiene… Acest ceas intern ajuta organismul sa raspunda la schimbarile de lumina si intuneric. 

Cu totii avem probleme cu somnul din cand in cand, dar atunci cand insomnia persista zi de zi, poate deveni o problema reala. Dincolo de faptul ca ne face sa fim obositi si morocanosi, lipsa somnului poate avea efecte grave asupra sanatatii noastre.

Daca ati avut probleme in a adormi sau a ramane adormit, este posibil sa fi apelat la medicamente pentru somn in cautarea unui somn mai odihnitor. Cu toate acestea, aceste medicamente pot avea efecte secundare. 

Incercati aceste opt sfaturi pentru a va bucura de un somn mai bun:

  1. Exercitii fizice 

Exercitiile fizice stimuleaza efectul hormonilor naturali ai somnului, cum ar fi melatonina. Aveti grija doar la momentul in care va faceti exercitiile. Exercitiile fizice prea aproape de ora de culcare pot fi stimulante. Antrenamentele de dimineata, care va expun la lumina puternica a zilei, vor ajuta ritmul circadian natural.

  1. Rezervati patul pentru somn 

Nu va folositi patul pe post de birou pentru a raspunde la apeluri telefonice, a trimite mesaje text si a raspunde la e-mailuri. De asemenea, evitati sa va uitati la televizor pana tarziu in noapte. Patul trebuie sa fie un stimulent pentru somn, nu pentru trezire. Rezervati-va patul pentru somn.

  1. Amenajati un spatiu confortabil

Televizorul si smartphone-ul nu sunt singurele distrageri posibile in dormitorul tau. Ambianta va poate afecta si ea calitatea somnului. Asigurati-va ca dormitorul dvs. este cat mai confortabil posibil. Ideal ar fi sa aveti un mediu linistit, intunecat si racoros. De asemenea, in ceea ce priveste amenajarea patului, este important sa alegi saltele pentru pat de cea mai buna calitate, care ti se potrivesc ca si structura, fermitate si material. Toate aceste lucruri favorizeaza instalarea somnului profund.

  1. Incepeti un ritual de somn

Cand erai copil si mama ta iti citea o poveste si te baga in pat in fiecare seara, acest ritual reconfortant te ajuta sa adormi. Chiar si la varsta adulta, un set de ritualuri inainte de culcare poate avea un efect similar. Ritualurile ajuta sa semnaleze corpului si mintii ca se apropie momentul de a dormi. Beti un pahar de lapte cald. Faceti o baie. Sau ascultati muzica de relaxare.

  1. Mancati – dar nu prea mult

Evitati sa mancati o masa mare cu doua-trei ore inainte de culcare. Daca va este foame chiar inainte de culcare, mancati o mica gustare sanatoasa (cum ar fi un mar sau cativa biscuiti din grau integral).

  1. Evitati alcoolul si cofeina

Daca iei o gustare inainte de culcare, vinul si ciocolata nu ar trebui sa faca parte din ea. Ciocolata contine cofeina, care este un stimulent. In mod surprinzator, alcoolul are un efect similar. Te face putin somnoros, dar este de fapt un stimulent si perturba somnul in timpul noptii. De asemenea, stai departe de orice lucru acid (cum ar fi citricele si sucurile).

  1. Alungati stresul

Grijile din timpul zilei pot iesi la suprafata noaptea. Stresul este un stimulent. Acesta activeaza hormonii de lupta sau de fuga care actioneaza impotriva somnului. Pentru a va relaxa, incercati exercitii de respiratie profunda. Inspirati incet si profund, apoi expirati.

  1. Faceti un control

Nevoia de a va misca picioarele, sforaitul si o durere usturatoare in stomac, piept sau gat sunt simptome a trei perturbatori comuni ai somnului – sindromul picioarelor fara odihna, apneea de somn si boala de reflux gastroesofagian. Daca aceste simptome va tin treaz noaptea sau va fac somnoros in timpul zilei, adresati-va medicului dumneavoastra pentru o evaluare.

Speram ca sfaturile noastre sa va fie de ajutor!

  • 0
  • 19

Lasa-ne o parere